De kindhouding, voelt als thuiskomen

balasana-kindhouding-childpose

Zoals jullie weten ben ik een fan van Slow Down. Als je alleen maar aan het knallen bent en je lichaam en mind met alle geweld tot het uiterste laat gaan mat je jezelf totaal af.

Door balans te vinden in je leven en je lichaam en geest met zorg en respect te behandelen, creëer je een harmonieuze vriendschap tussen je mind en body. Een vriendschap waarin je niet constant op je tenen hoeft te lopen zodat je totaal uitgeput ’s avonds op de bank neerploft en je geen boe of bah meer kunt zeggen.

Houdingen zoals de kindhouding zorgen dat je weer thuis komt bij jezelf, en dat geeft je een fijn gevoel. Je kunt de houding als onderdeel van een serie doen maar ook wanneer je weer rust in je hoofd wil krijgen.

Balasana oftewel de kindhouding kalmeert de geest.

Laat het los

De Balasana oftewel de kindhouding is de houding van thuiskomen, omdat we hem allemaal kennen. Iedereen heeft deze houding (foetus houding) gelegen in de baarmoeder waarin je ultime comfort en veiligheid vind. Het kalmeert de geest en geeft nieuwe energie. Binnen deze houding breng je de adem richting de onderrug. Net als alle vooroverbuigingen brengt de kindhouding je ook naar binnen, het is een houding waarin je kunt verstillen en de buitenwereld voor even kunt buiten sluiten. Door je voorhoofd op de grond te plaatsen en bij iedere uitademing het voorhoofd meer de aarde in te laten komen, komt onze geest tot rust. Je adem wordt rustiger en onze hersenactiviteit ook. Daarnaast, sterkt het de onderrug op een zachte manier, masseert de buikholte organen en stimuleert het verterings en afscheidingsproces in het lichaam.

Stap-voor-Stap Instructies

  • Begin op handen en voeten (de kat houding)
  • Breng je grote tenen tegen elkaar aan, en knieen zover uitelkaar dat er bij vrouwen twee vuisten tussen kunnen en bij mannen 1 vuist. Adem in en uitademend breng je je zitbotjes richting je hielen. Je laat je handen naar voren van je af glijden. Laat ze hier liggen of
  • Leg je handen op de vloer naast je voeten met de handplamen naar boven gekeerd. Ontspan de voorkant van je schouders richting de vloer.
  • Inademend, adem in in de onderbuik en voel de ruimte naar de achterkant van het bekken. UItademend ontspan je je bilspieren, armen en schouders.
  • Adem nogmaals diep in door naar de achterkant van je rug, en uitademend ontspan je je onderrug en laat je je voorhoofd nog meer de aarde in komen. Adem door….
  • Balasana is een rustpose. Houd deze pose tussen de 30 seconden en een paar minuten vast.
  • Om omhoog te komen leg je je handen naast je hoofd aan beide kanten en je richt je hoofd iets op. Je brengt de aandacht naar de kruin.
  • Adem uit en inademend kom je aan de kruin weer omhoog.

 

Monique Hasselo Smits

Mijn naam is Monique Hasselo Smits. Voor vrienden ben ik Mo, 46 jaar oud, rasechte Haarlemse. Founder en Yogadocent bij de Tribe of Awareness en B&B Erve Hasselo. Verder ben ik trotse moeder van twee pubers en getrouwd met de allerliefste. Heb 4 katten en Berner Sennen hond Max.

In 2019 hebben wij het roer omgegooid en zijn uit de Haarlem vertrokken om neer te strijken op ons eigen idyllische plekje in de Achterhoek. Op ons Erf kun je heerlijk genieten van de natuur in al haar facetten.

Wellicht tot snel!

Yoga Moyo Haarlem

Reviews Yoga Nidra

Nieuwsgierig?

Lees hier verder
Combined Shape Created with Sketch.