Tips&Tools voor je hartchakra – Ik bemin

Wanneer jouw hartchakra bij jou open is en in balans ben je meelevend en vriendelijk naar de mensen om je heen. Je bent in staat om harmonieuze relaties aan te gaan en ze te behouden. Je durft je kwetsbaar op te stellen naar anderen omdat jij vertrouwen hebt in jezelf en de ander. Zelfcompassie is bij jou voldoende aanwezig wat er voor zorgt dat jij een rustig en evenwichtig persoon bent waar mensen graag bij zijn.

Zoals alle chakra’s kan ook dit chakra onder en overactief zijn, wanneer jouw Anahata onderactief is door bijvoorbeeld pijn en trauma uit het verleden vind je het moeilijk om gezonde relaties aan te gaan en te behouden, tevens kun je koud en afstandelijk overkomen op anderen. Het besef dat een ander van je kan houden omdat jij jij bent vind je vaak maar moeilijk te begrijpen.

Overactief kan je hartchakra ook zijn, je zult lief hebben op een verstikkende manier en ook zul je snel jaloers zijn. Daarnaast stel je je zeer afhankelijk op zodat de ander geen bewegingsruimte meer heeft. Doordat je de neiging hebt om alles te doen voor die ander vergeet je jezelf.

Omdat je hartchakra in verbinding staat met je huid, bloedsomloop, hart en longen zul je ook klachten kunnen ervaren in een of meerdere van deze gebieden. Het element lucht hoort ook bij dit chakra vandaar ook de spreekwoorden:

Je hart luchten!  Geen lucht krijgen.  Een zucht geeft lucht aan een hart vol met smart.

Herken je jezelf hierin? Dan heb ik hieronder super fijne tips & tools voor jou die je makkelijk in je dagelijks leven kunt toepassen.

hart-chakra-anahata
hart chakra anahata

 

4 technieken

Ik geef je 4 verschillende opties om je vierde chakra in balans te brengen en te openen, je kunt ze door elkaar heen gebruiken. De een zal meer resoneren bij je dan de ander. Kijk bij jezelf welke je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijks leven.

De vier technieken zijn:

 • Voeding
 • Yogahoudingen
 • Dagelijkse activiteiten
 • Adem

Voeding

Je vierde chakra is verbonden met de kleur groen roze en lucht, voedingsmiddelen met deze eigenschappen resoneren dus ook met jouw hartchakra.

Groene groentes: boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, sperziebonen, doperwten, groene mungbonen, groene asperges, sla

Groen fruit: kiwi, groene appels, limoen, avocado, groene druiven, galiameloen.

Kruiden: koriander, munt, basilicum, tijn, rozemarijn, salie

Ik maakte een ayurvedisch recept met mungbonen, voor de lente is dit een hele fijne.

Yogahoudingen

De volgende asana’s kunnen je helpen bij het balanceren van je hartchakra. Wanneer er houdingen tussen zitten die je liever overslaat zijn dit juist de houdingen die goed voor je zijn.

 • De Cobra (Bhujangasana)
 • De kameelhouding (Ushtra asana)
 • Liggende Vlinder (Supta Baddha Konasana)
 • Gedraaide driehoekshouding (Paravritta Trikonasana)
 • Kat & koe (marjaryasana & bitilasana)
 • De omgekeerde krijger (Viparita Virabhadrasana)
 • Koeienkop (Gomukh Asana)
 • Brughouding (Setu Bandhasana)
 • Draad door naald (parava balasana)
 • Gelijkmakende ademhaling (Sama Vritti Pranayama)

Dagelijkse activiteiten

 • Draag groene en/of roze kleding of voeg deze kleuren toe aan je interieur. Bijvoorbeeld: planten in je huis.
 • Maak soepele bewegingen, DRU yoga is de yoga van het hart en kan je daarbij helpen.
 • Leg je hand op je hartchakra: Laat je handpalm contact maken met het midden van je borst. Bedenk maar dat jij jezelf liefdevol aanraakt, dat je contact maakt met je hartchakra. Je kunt je vingers iets bewegen, een liefdevolle aanraking. Een aanraking die verwarmt, verzacht, opent.
 • Heb compassie voor jezelf en voor de mensen om je heen.
 • Dankbaarheid: Sluit je dag af met dankbaarheid. Vraag jezelf af: waar ben ik dankbaar voor? En schrijf het in het kort op.
 • Het element van het hartchakra is lucht, zorg dat je voldoende gezonde lucht binnen krijgt. Ga dagelijks minimaal 20 minuten in het bos of duinen wandelen.
 • Masseer jezelf, wanneer je hier klikt ga je naar een hele fijne massage toe.
 • Leef vanuit je hart, wat is jouw allerdiepste hartenwens? En? Leef je ook op die manier zodat die ook werkelijkheid wordt in je leven?
 • Omring jezelf met de volgende geuren: roos, neroli, geranium, vanille en ylang ylang.
 • Affirmaties bij dit chakra zijn o.a: ik hou van mezelf zoals ik ben, Ik stuur liefde naar alle mensen die ik ken, Ik ben dankbaar voor alle liefde die mij omringt.
 • Zing of luister naar de hart openende mantra’s. Deze vind ik persoonlijk heel mooi.
 • De belangrijkste van dit hele rijtje is: “Hou van jezelf”

Je hartchakra openen betekent dat je voorbij je ego gaat.

Adem Adem Adem

Omdat lucht het element is van het hartchakra wil ik daar meer aandacht aan geven. De adem is namelijk lifeforce numero uno!

Maar hoe krijg je daar meer controle over?!

Het eerste wat je doet als je op aarde komt is inademen, het laatste voordat je de wereld verlaat is een uitademing. Daartussenin is hét leven. Het hele leven adem je in en uit. Vaak onderbewust. Adem, zuurstof is de belangrijkste bron van leven. Maar je bent je er waarschijnlijk te weinig bewust van. Tijd om daar verandering in te brengen! Want als zuurstof dé belangrijkste bron is van het leven, dan kun je dus meer energie krijgen wanneer je bewuster ademt.

“Adem diep in en weer uit”, is het advies voor als je gespannen bent. Bij een diepe zucht of ademhaling zakken je schouders vaak gelijk een paar centimeters omlaag. De meeste mensen zijn geneigd om kort te ademen, dus niet naar de buik maar enkel naar de borstkas. Waardoor maar zo’n 30% van de longcapaciteit wordt gebruikt. Op het moment dat je gespannen raakt wordt  je adem alleen nog maar korter en sneller en span je je  spieren aan. Bij een diepe ontspanning hoort een diepe ademhaling. Op het moment dat je dieper en rustiger leert  ademhalen, zal automatisch je lichaam beter kunnen ontspannen en is er minder kans dat stressklachten zich nestelen in je lichaam.

Maar hoe kun je jezelf  leren om dieper te ademen zonder de hele dag “adem rustig in en adem rustig uit” tegen jezelf te zeggen? Daarom voor jou twee ademhalingsoefeningen voor thuis! Wil je je meer verdiepen in de adem en ook daadwerkelijk voelen wat dit voor het in het balans brengen van het hartchakra kan doen? Elke woensdagavond geeft Marjolein Prana Yoga bij ons in de studio. Bij deze les leer je verschillende Pranayama’s (ademhalingsoefeningen) ook worden er milde oefeningen gedaan om de prana te voelen stromen door je lichaam.

hart-chakra-anahata
De kleur groen van het hartchakra anahata
Yoga Moyo Haarlem

Reviews Yoga Nidra

Nieuwsgierig?

Lees hier verder
Combined Shape Created with Sketch.