5 tools om te ontspannen

In deze blog zal ik uitleggen wat stress en cortisol doen in je lichaam. En geef ik je tools hoe je op een eenvoudige manier kunt ontspannen. Hierdoor vermindert stress en zal je cortisolspiegel dalen. Een groot voordeel daarvan is dat je weer beter slaapt en ook uitgerust wakker wordt, je meer energie hebt overdag en je beter kunt focussen. En nog veel meer plus punten.

Stress, stress, stress. Het lijkt wel of we er allemaal last van hebben. Het is een bekende oorzaak van verschillende lichamelijke klachten, waaronder een verhoogde cortisolspiegel.

Maar er is goed nieuws, want weet je wat de beste manier is om stress te verminderen? Ontspannen!

In deze blog zal ik uitleggen wat stress en cortisol doen in je lichaam. En geef ik je tools hoe je op een eenvoudige manier kunt ontspannen. Hierdoor vermindert stress en zal je cortisolspiegel dalen. Een groot voordeel daarvan is dat je weer beter slaapt en ook uitgerust wakker wordt, je meer energie hebt overdag en je beter kunt focussen. En nog veel meer plus punten.

Lees hieronder meer over hoe jij met 5 tools kunt ontspannen en weer thuis kunt komen bij jezelf!

Stress en Cortisol

Stress en cortisol hebben een aantal effecten op het lichaam. Cortisol is een hormoon dat wordt afgescheiden door de bijnieren in reactie op stress. Het heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam, zoals het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de bloeddruk.

Echter, wanneer je constant stress ervaart, kan dit leiden tot een verhoogde productie van cortisol, wat kan leiden tot verschillende negatieve effecten in het lichaam. Een aantal van deze effecten zijn:

 1. Verhoogde bloedsuikerspiegel: Wanneer cortisol wordt afgescheiden, verhoogt het de bloedsuikerspiegel om energie beschikbaar te maken voor het lichaam. Langdurige verhoging van de bloedsuikerspiegel kan leiden tot problemen met de glucosestofwisseling en uiteindelijk tot diabetes.
 2. Verhoogde bloeddruk: Cortisol helpt ook om de bloeddruk te verhogen. Wanneer dit gebeurt gedurende een langere periode kan het leiden tot een verhoogd risico op hartaandoeningen.
 3. Onderdrukking van het immuunsysteem: Langdurige stress en cortisolproductie kan ook het immuunsysteem onderdrukken, wat het lichaam kwetsbaarder maakt voor infecties en ziektes.
 4. Gewichtstoename: Cortisol kan ook leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Dit komt doordat cortisol de vetopslag in het lichaam stimuleert.
 5. Veranderingen in de hersenen: Langdurige stress en hoge cortisolspiegels kunnen leiden tot veranderingen in de hersenen die kunnen leiden tot angst en depressie.
 6. Slaapproblemen: Stress en hoge cortisolspiegels kunnen ook leiden tot slaapproblemen, zoals moeilijk in slaap vallen en vaak wakker worden.

Kortom, stress en cortisol hebben verschillende negatieve effecten op het lichaam. Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen en cortisolspiegels te verlagen, bijvoorbeeld door middel van de 5 tools om te ontspannen.

5 tools om te ontspannen

 1. Schakel je telefoon uit: en leg hem weg. Onze telefoon is vaak onze grootste afleider. Zet hem daarom eens uit en leg hem weg. Zo kun je even helemaal in het moment zijn en je concentreren op wat je aan het doen bent. Het kan ook helpen om notificaties uit te zetten of in de vliegtuigmodus te gaan.
 2. Meditatie: Meditatie kan helpen om de geest te kalmeren en de stress te verminderen. Er zijn veel verschillende soorten meditatie, dus het kan handig zijn om te experimenteren en te zien welke het beste werkt voor jou. Er zijn ook veel meditatie-apps die je kunt gebruiken om te beginnen.
 3. Yoga: Yoga combineert fysieke beweging met ademhalingsoefeningen en meditatie, waardoor het een effectieve manier is om te ontspannen en stress te verminderen. Er zijn veel verschillende soorten yoga, dus zoek er een die bij je past.
 4. Aromatherapie: Aromatherapie maakt gebruik van de geur van etherische oliën om te ontspannen en stress te verminderen. Probeer oliën zoals lavendel, kamille of bergamot, die bekend staan om hun ontspannende eigenschappen. Je kunt deze oliën gebruiken in een diffuser of toevoegen aan een bad of massageolie.
 5. Plan een dag zonder plannen: Soms is het heerlijk om even helemaal niks te doen. Plan daarom eens een dag zonder plannen. Sta op en kijk waar de dag je brengt. Misschien kom je wel op plekken waar je normaal gesproken nooit zou komen.

Probeer deze tools uit en zie welke het beste voor jou werkt. Het is belangrijk om tijd te nemen om te ontspannen en stress te verminderen, omdat dit kan helpen om je gezondheid en welzijn te verbeteren.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven